Diabetesvoet

Praktijk Yvonne Daalmans

Medisch Pedicure & Gezondheidstherapie

Diabetesvoet

Bij diabetes mellitus kan het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed niet goed in balans houden. Om dit glucosegehalte te regelen is het hormoon insuline nodig. Diabetes is behandelbaar, maar is niet altijd te genezen. Diabetes kan leiden tot een aantal complicaties. Bijvoorbeeld stoornissen in de bloedvaten en zenuwen (neuropathie) waardoor ernstige voetproblemen bij diabetes kunnen ontstaan. Een goede voetverzorging kan dit helpen voorkomen.

 

Voetzorg voor diabetes patiënten is een van de speciale behandelingen die een medisch pedicure kan uitvoeren. Voor meer informatie over voetzorg bij diabetes patienten kijk op de site van het Diabetes Fonds.

Mijn praktijk is aangesloten bij de branchevereniging ProVoet en staat geregistreert bij het kwaliteitsregister ProCert. Dat staat borg voor actuele kennis op het gebied van medische voetverzorging. Voor meer info klik op een van de logo's.

Vergoedingen door zorgverzekeraars

 

Alléén medisch noodzakelijke kosten worden vergoed

 

Als diabetes patiënt wordt je ingedeeld in een zogenaamd zorgprofiel. Welke behandelingen voor jou medisch noodzakelijk zijn wordt vastgesteld in een individueel behandelplan, dat niet door uw medisch pedicure wordt opgesteld maar door de huisarts (praktijkondersteuner) of door een podotherapeut.

 

Om vast te stellen binnen welk zorgprofiel je met jouw ziektebeeld valt is het van belang een afspraak te plannen met de hoofdbehandelaar (huisarts of specialist). Deze gaat het zorgprofiel bepalen, of laat dat doen door de praktijkondersteuner, óf verwijst je daarvoor door naar een podotherapeut.

 

Voor jouw, als diabetespatiënt betekent dat alléén die onderdelen van de behandeling door de medisch pedicure vergoed worden, welke medisch noodzakelijk zijn.

 

Dit betekent dat het behandelen en verzorgen van gezonde nagels en gezonde delen van de voeten niet vergoed wordt vanuit de verzekering. Om die reden zullen we, na het bekend zijn van het behandelplan, waarin wordt aangegeven welke behandelingen voor jou medisch noodzakelijk zijn, een bijbetaling moeten afspreken.

 

Lees ook de informatie over de zorgprofielen.

Informatie over de vergoedingen per zorgverzekeraar vind je via de pagina zorgverzekering > vergoedingen > pedicure logo

 

De blauwe cirkel: symbool voor diabetes

 

Diabetes?

Voetcontrole extra belangrijk!

Vakkundige controle van de voeten en jaarlijkse classificatie is heel belangrijk bij diabetes patiënten. De huisarts of praktijkondersteuner stelt jaarlijks de SIMM's classificatie vast.

Er zijn 4 SIMM's categoriën:

Simms 0

Geen afwijkingen.

 

Simms 1

Neuropathie of perifeer vasculair lijden.

Simms 2 :

Neuropathie plus perifeer vasculair lijden of beperkte beweeglijkheid van de gewrichten of standsafwijkingen.

 

Simms 3

Ulcus, (diep defect van de huid) of reeds amputate ondergaan.