Voetproblemen

Klik hier: voor mijn privacy policy

Europese privacywet: Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Voor de officiële gegevens klik hier:

Voetproblemen

Op deze pagina vind u een overzicht van veel voorkomende voetproblemen.


In mijn praktijk kunt u terecht voor de behandeling van alle mogelijke voetproblemen. Naast medische voetzorg, cosmetische voetverzorging en voetreflex- massage. Hebt u aanvullende vragen? Stuur een e-mail of maak een afspraak.


Likdoorn

Een likdoorn noemde men vroeger 'eksteroog'. Het is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat een likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken bij het lopen. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekings toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide.


Ingegroeide nagel

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij fikse pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

  • Verkeerde schoenen (te smal of te kort).
  • Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes).
  • Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol).
  • Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en het verweken van de nagelwal.
  • Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sportactiviteit.
  • Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet. Zie ook: voet & houding.


Eelt

Eelt is een verdikking van de bovenlaag van de huid (de hoornlaag). Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving op de huid. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter, de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.


Eeltkloven

Bij te veel eeltvorming kunnen kloven en barsten ontstaan. Vaak treedt dit op aan de hiel en is het erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is. Vooral bij het lopen op blote voeten en 's zomers is het eelt droger en komen eeltkloven vaker voor.


Kalknagel (schimmelnagel)

Soms worden schimmelnagels in de volksmond aangeduid als kalknagels. Een echte kalknagel is een sterk verdikte nagel, met wit- en/of geelachtige verkleuring. Soms komen in de lengte van de nagel strepen en ribbels voor.


Zwemmerseczeem

Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Het kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen (vandaar de naam). Ook het passen van schoenen met blote voeten en overmatige zweetvoeten zijn risicofactoren.


Praktijk Yvonne Daalmans

Medisch Pedicure

De voeten dragen het lichaam

Voeten, waarom zou je aandacht besteden aan deze lichaamsdelen welke meestal verpakt ziten in schoenen? Het antwoord is heel simpel: jouw voeten dragen je lichaam. Dat wil zeggen zij zorgen voor de balans en maken dat je jezelf prettig kunt voortbewegen. Dat is belangrijk want dat doen voeten een heel mensenleven lang. Je moet er dus zuinig op zijn.  Daarom is het verstandig om regelmatig een professionele pedicure te bezoeken. Die kan je helpen om de voeten in perfecte conditie te houden.

Jouw medisch pedicure let op alle mogelijk problemen die zich  voordoen of kunnen gaan voordoen (preventief) en tevens op de stand van de voeten en of er wellicht correcties noodzakelijk zijn. De medisch pedicure werkt nauw samen met de huisarts of podoloog en kan je tijdig doorverwijzen.